Vad är SEO? Kortfattat för nybörjaren

I denna guide kommer jag försöka förklara vad det är så kortfattat som det går. För djupare kunskaper så har vi en hel del andra guider att läsa.

Förkortningen SEO står för search engine optimization som på svenska betyder sökmotoroptimering (någon förkortning av det svenska begreppet används inte).
Målet för en sökmotoroptimerare är att få sin webbsida på en så hög position som möjligt i sökmotorer, främst Google då detta är sökmotorn som används mest.

Man kan dela in sökmotoroptimering i två olika delar

On-Page

Detta innefattar det som finns på sajten. Domännamn och sökvägar, innehåll, html elementen och den interna länkningen är de viktigaste sakerna.

  • Om någon Googlar på hundar så har domännamnet hundar.se en väldigt stor fördel. Skulle sidan vara mer bredd och handla om djur i allmänhet så skulle den bästa lösningen vara att ha djur.se/hundar/.
  • Innehållet är det som är viktigast av allt för ha bästa möjligheten till en hög sökposition. Två grundläggande regler är att innehållet får inte vara kopierat, dvs finnas på någon annan webbsida redan (sk duplicate content) samt att innehållet måste innehålla och vara relevant till sökordet.
  • Intern länkning handlar om att man ska kunna navigera på sajten lätt och smart. Har du en sida som heter elefanter så bör länktexten (ankartexten) vara Elefanter och inte Sida 2.
  • Att använda HTML elementen på rätt sätt. Detta innefattar h1-h4, title, fetmarkerad text och metataggar.

Som webbyrån Avaloo skriver så tar On-Page optimeringen aldrig slut och man behöver fortsätta att testa vad som fungerar och vad som inte fungerar. Små förändringar kan göra stor skillnad i hur sökmotorerna placerar din sida i sökresultaten.

Off-Page (även länkbygge)

Kort och gott så handlar det om länkar, hur värdefulla de är samt hur mycket gemensamt innehåll dem har.

Hur många länkar
Kvantiten i sig har bara en markant betydelse, men principen är den att om du har många länkar så får du mycket poäng (beroende på länkarnas värde).

Hur värdefulla länkarna är
Om du får en länk från Aftonbladets startsida så ger detta dig mycket poäng (sk länkkraft) då Aftonbladet är en väldigt starkt site.

Hur relevanta dem är 
Detta kan vara klurigt för nybörjare. Det sökrobotarna kollar på här är hur stor mängd ord din sajt har i jämförelse med sajten som länkar till dig.
En sajt om katter bör länka till en sajt om hundar, för det är relaterat.
Däremot bör inte en sajt om saft länka till en sajt om motorolja. Bägge är visserligen vätskor men inte relaterade.

Detta är sökmotoroptimering ganska simplificerat. Det finns tusentals faktorer som bestämmer en webbsidas position i sökmotorerna.